Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keep Calm and Read

Keep Calm and Read

A családok 5 típusa

Egy boltos szemüvegén keresztül

2018. november 24. - BabyRage

Egy kerékpárüzletben dolgozok, és munkám során rengeteg családdal találkozok. Általában, ha kettőnél több ember száll ki a kocsiból a bolt előtt, azonnal kiül a rettegés az arcomra, és összeszorított farpofákkal várom, hogy mi következik. Ugorjunk is fejest a nagy családi pöcegödörbe.

1. Normális család (kakukktojás)

Velük kezdem, a legkevésbé érdekesek ugyanis. Veszélyeztetett fajról beszélünk sajnos. Egy apukából, egy anyukából és egy vagy több gyerekből áll. Bejönnek, kultúráltan köszönnek, megveszik amit akarnak, vagy kérdeznek. Eközben a csemeték nézelődnek, édesanyjuktól kérdezgetik mi micsoda, mire való. Aztán megköszönik a segítséget és kimennek. Iszonyatos űrt hagyva maguk után a szívemben, mert tudom, hogy kb. egy hét mire jön egy másik ilyen család.

park-2531533_1920.jpg

2. Délelőtti babakocsis anyukák

Itt a család  apuka nélkül képviselteti magát. Viszont tudni kell, hogy többnyire falkában járnak. Általában defektes kerék a panasz, amit azonnal meg kell csinálni, hiszen enélkül képtelenek tovább menni.  Az ő szemszögükből ez érthető is. Igaz, hogy a segglyukam is zsíros, mert éppen szerelek. Aztán közlöm, hogy ez a legjobb indulattal is sajnos fél órát igénybe fog venni, mert be kell még előtte fejeznem a bringát ami az állványban van, na akkor az arca eltorzul. Elkezdi csitítgatni a babakocsiban a gyerkőcöt; (aki amúgy tök jól elvan), hogy érezzem, hogy ő fontosabb, mint a bringa amiért más jön. A napi első kettőnek még be is jön, mert azért én is csak emberből vagyok.

3. Rafinált turista család

Bejönnek és megkérdezik, hogy a csemetének milyen méretű kerékpár való. Előszedetik az összes ilyen méretű bringát, ráülnek, próbálgatják. Tanakodnak egy sort, mert szerintük jó lenne neki az egyel nagyobb/kisebb is. Azokon is végigmegyünk. Aztán elkezdenek puhatolózni. Mi a véleményünk egyik másik nagy áruházlánc bringájáról. Közöljük, a hiányosságokat, de ennél a kérdésnél már tudjuk, hogy ez bizony minusz fél óra volt az életünkből. El van már döntve melyik áruházi bringa a befutó, csak a méretben szerettek volna biztosak lenni, és ott tisztelet a kivételnek nem nagyon értenek a biciklihez. Igazán nincs mit.

boy-1299084_1280.png

4. A piacos család

Általában onnan lehet őket megismerni, hogy minimum 5 milliós kocsiból száll ki, egy apuka, egy anyuka, és egy gyerek. A kicsinek keresnek bringát. Szó se róla van ízlésük kiválasztják a legmenőbbet, és általában ez a legdrágább is. Mikor Ödönke már úgy érzi, hogy ez bizony megvan, neki bringája lesz, apuka odakönyököl és felteszi a kérdést, hogy mennyit lehet alkudni a feléből. Fürkészem a tekintetét, hogy csak szopat -e, de látom, hogy kurvára komolyan gondolja. Hát jó. Akkor a duplájának a felét elengedem és kapsz mellé ajándékba egy lófaszt a seggedbe. Gondolom; Persze a számon csak annyi jön ki, hogy semennyit, mert ez nem piac, hanem kerékpárüzlet. Felajánlok egy szuper villogót ajándékba. Ödönkének tetszik is, minden ok. De mivel nem tudott alkudni ezért, közli, hogy átmennek a másik bringaboltba, ő szokott engedni. Akkor szopd ki. Minusz fél óra.

5. A szabadelvű család

Ők egyterűvel érkeznek. Apa, anya és 3 gyerek. A gyerekek 5 perccel a szülők előtt érkeznek, kibasszák az ajtót és köszönés nélkül szétrajzanak a szélrózsa minden irányába. Felharsan a duda, csengenek a csengők, borulnak a biciklik. Megjönnek a szülők is, odafáradnak a pulthoz. Kérdeznek, beszélgetünk, ez kéne, az kéne. Eközben Egyeske letépi a kompresszor csövét, süvít a levegő, ő meg üvölt, mert megijedt. Anyuka felveszi megvigasztalja. A kompresszor pisztolyát félredobja a födön. Se egy bocsánat, semmi. Ketteske közben a sor közepén mászik, mert neki ki kell próbálnia egy felnőtt bringát. Hármaska pedig megállás nélkül nyomja a dudát, másik kezével pedig letör egy csengőt. Szólok nekik, hogy legalább próbálják annak a látszatát kelteni, hogy meg akarják őket fékezni. Erre anyuka kiakad, hogy a nevelésébe egy bringaboltos ne szóljon már bele. Hát mondom jó. Apuka megkérdez mindent, vesz egy belső gumit. Mondom 2000 forint. Dehát a belsőre csak 1000 van írva. Igen, de a csengő is annyi volt, és a kompresszort fel sem számolom, mert meg tudom javítani, így az grátisz. Nincs mit. Felháborodottan távoznak. Mondanom sem kell én vagyok a fasz.

 

Gondolom a kereskedelmi szférában dolgozók ki tudnák még egészíteni a listát, de nálunk ők a leggyakoribbak.Ti milyen családokkal találkoztatok a munkátok során?

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babyrage.blog.hu/api/trackback/id/tr7914390476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.11.25. 12:42:58

1, A kereskedő a vevőkből él, tehát kuss van kis pofám, mert a vevőnek mindig igaza van.

Ha nem tetszik egy jobb élet reményébe ellehet menni több ezer más szakmába, pl politológusnak aki kategóriákat méricskél, majd javaslatot sugall, (...).

BabyRage 2018.11.25. 13:22:34

@Jakab.gipsz: Elnézést, ha valamelyikben felismerte magát, nem állt szándékomban megsérteni. Hála az égnek bőven van olyan vásárlónk is akinek tényleg igaza van, és normális. Attól, hogy valaki pénzt hagy nálad még nem szarhat a fejedre.

csorsza 2018.11.25. 13:30:34

@Jakab.gipsz: na, persze. Vevőkből él, nem idiótákból. Érted a különbséget?

Jakab.gipsz 2018.11.25. 19:03:12

@BabyRage: Akkor arról írj, hogy a pénz nem minden, kultúra nélkül semmit sem ér !

És ez az amit tudatni kell az emberekkel. Nem szükséges szégyenlősködni.

Nem árt ha tudod vannak velünk született képességeink, ez pedig többek között igény a kultúrára.

Otto Lukacs 2018.11.25. 19:23:32

Nem igazán értelek. Vevőkből élsz, olyanok amilyenek. Megy az idő, szerelni is kellene, és kompresszor is csak úgy szétugrik. Úgy kell berendezni a boltot, hogy a sérülékeny dolgok ne elérhető helyen legyenek. Ha ennyire zavarnak a vevők, akkor webshop aztán emailezni lehet velük. Ez ilyen szakma. De én valahol értem a frusztrációdat. Budapesten mint turistát engem sem engedtek be mosdóba az 5 kerben, pedig délután ott ebédeltünk volna az egész családdal. Aki ilyen helyen szocializálódott, annak a vevők zavaró tényezők, pláne ha semmit nem vesznek.

BabyRage 2018.11.25. 20:05:19

@Jakab.gipsz: Sajnos nem értem, hogy ezt mire írtad.

@Otto Lukacs: A kompresszor az ajtó mellett van közvetlenül, mert, ha jönnek és fel szeretnék fújni a kereküket az emberek, így csak leakasztják és nem kell a szervizrészig becipelni a bringájukat. De magától még nem igen ugrott szét :)
Jakabbal együtt pedig félre szeretnétek érteni engem. Nem zavarnak a vásárlók. Hála az égnek a vásárlóink 90%-a teljesen normális. Kiragadtam példákat akik kiborítanak. Ennyi. Aki pedig szépen! megkér beengedem a személyzeti wc-be is. ;)

Otto Lukacs 2018.11.25. 20:36:53

@BabyRage: Értem, hiteles akkor lennél, ha kiirnad a cégednek a nevét. De szerintem, ne tedd. Lehet igazad van, de nem jól jön át a mondanivaló. És eléggé negatív lenne.

BabyRage 2018.11.25. 20:45:49

@Otto Lukacs: Ha saját lenne kiírnám :) Szerintem akinek nem inge nem veszi magára.

annalovacska 2018.11.25. 21:01:35

Szia,

kicsit ellentmondásos amit írtál, a bevezetőben ez van:
"Általában, ha kettőnél több ember száll ki a kocsiból a bolt előtt, azonnal kiül a rettegés az arcomra, és összeszorított farpofákkal várom, hogy mi következik."
Aztán írod, hogy 90% jó fej...:o)azért ennyire nem tahók a kerékpárosok..
amúgy találó, kiegészítheted:
péntek délben behozza a menő autós a csillivilli bicajt, hogy a szombati versenyre ki kellene cserélni a komplett váltó és fékrendszert, csináld már meg szombat reggelre.. a másik a kiskölök, aki köszönés nélkül kérdi, felfújod a focilabdáját? mindkettő megtörtént az orrom előtt, a kerékpár szervizben..
ja, és írhatnál az egyedülálló bicajos anyukákról is:o)

BabyRage 2018.11.25. 21:30:13

@annalovacska: Mindkét példád teljesen mindennapos, de egyik sem fért bele a család témakörébe.
Amikor kiszállnak a kocsiból még csak reménykedek, hogy az első féle család érkezik ;)

toth.zsolt 2018.11.25. 23:58:37

Jó poszt lett, még sok ilyet olvasnék. Az emberekről nehéz írni mert ha megtalálják benne magukat akkor az író a hibás. :)

SzMiki 2018.11.26. 00:45:29

Tökéletes leírás a magyar családokról! Vevőként mondom, aki az 1.-es kasztba tartozik és nagyon idegesít a sok többi kasztba tartozó :)

n3spr3ss0 2018.11.26. 04:53:07

@SzMiki: Mint üzlet tulajdonos, csak igazat tudok adni.

A nép fia 2018.11.26. 09:01:27

@Jakab.gipsz: Ez a legócskább érvelés, hogy a vevőnek MINDIG igaza van. Ezzel a hazug berögződéssel élnek vissza a leghitványabb, kicsinyes, alja emberek. Mondjuk úgy, hogy az esetek nagy részében a boltos/vendéglátós/szolgáltató inkább bólogat, mintsem egy laikussal/kóklerrel/ostobával kelljen vitatkoznia. Ha pedig ilyen nagy mellénnyel ajánlgatsz szakmaváltást, akkor menj egy pár hétre egy szakboltba (ja, lehet, hogy nem is értesz semmihez! :D ) dolgozni, foglalkozz vevőkkel, utána adj karriertanácsokat. :)

Az pedig, hogy a posz írója milyen prosztó stílusban beszél a saját vásárlóiról, akikből él, minimum elgondolkodtató, de a vulgaritás mélyén ott lapul az igazság. Aki valaha dolgozott boltban, érti, átérzi, még ha visszatetsző is a már-már öncélúvá váló tapló stílus.

BabyRage 2018.11.26. 09:26:30

@A nép fia: Köszönöm szépen a véleményt, szépen összefoglaltad. A meglátásod pedig kiváló, ami az öncélú tapló stílust illeti. Az az igazság, hogy az első pár évben még vicces is volt, mosolyogtam rajta. De ahogy telik az idő ezek felgyülemlenek, és úgy döntöttem, hogy kiírom magamból amit olyankor gondolok. Arra jutottam, hogy remek szórakozás és oldja a feszültségemet, ezáltal valóban öncélú a dolog. Az pedig, hogy valaki magára veszi -e abszolút hidegen hagy, mert, ha felismeri magát az nem az én szegénységi bizonyítványom. A vásárlóinkat pedig imádom szeretem, még a nénit is aki minden héten csak szelepgumiért jön is be. Ingyen le is cserélem neki, mert kedves, aranyos, és tök jókat szoktunk beszélgetni. A kivételekről írtam, akiket kevésbé.

naneszórakozz 2018.11.26. 12:33:32

Több mint 20 éve ügyfélszolgálatozok (személyes, telefonos, minden), teljesen megértem a cikkírót. Én ugyan a közigazgatásban vagyok, de itt is hasonló emberekkel lehet találkozni. Általában nem családok jönnek, hanem egy ember, de gyakran az is sok.
Az esetek 70 ! %-ában nem normálisak. Vagy egy kerékkel több van a fejükben, vagy egyel kevesebb.
Már én is annak örülök, ha végre találkozok egy normálissal. Ez nem normális ...
Csak egy példa: kibassza az ajtót és üvöltve belép: - Már az 5. helyen vagyok - ordítja. És ki tehet róla? Én? Akkor meg miért engem basztatsz te tapló?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.11.27. 08:05:53

Először ellenszenvvel kezdtem a cikk olvasásába, mert itthon nagyon sok bunkó boltos van, akiktől még a kedvem is elmegy. De menet közben igazat kellett adnom a szerzőnek. (Hadd panaszkodjon már, persze ez egy kereskedőnek csak akkor szabad, ha nem a szemükbe teszi, hanem a hátuk mögött.)
A babakocsis anyukák erkölcsileg nem elítélendőek, bár lehet hogy idegesítőek. De az utolsó 3 kategória nagyon felháborít:
-nem akarja megfizetni a szakértelmet. De igénybe azért szeretné venni.
-minden vásárnál benne van egy elfogadott alkumérték. De az nem a fele, és az üzleti árusításra nem vonatkozik. Menjen Egyiptomba, ha alkudni akar. :-)
-a fő hibaforrás az anyuka. Mert neki kell elsősorban a gyerekeket megnevelnie. De a liberális felfogással az a legjobb ugye, hogy NEM KELL A GYEREKKEL FOGLALKOZNI. Mert szépek az elvek, de a vége az, hogy milyen jó, még csinálni sem kell semmit. :-) Pár családot ismerek a környezetemben, ahol rend van (most a hülye liberálisok szöges ostoros anyukákat képzelnek el, de nem. Csak rászólnak a gyerekre, ha hülyeséget csinál), de a többségnél erélytelen a szülő. Legyen "szabad" a gyerek meg ilyenek. Az egyik ilyen "szabadon" nevelt ismerősgyerekkel történt: kiutálták az osztálytársai, mert nem bírták elviselni a hisztijét. Így nem a családban, hanem a maga bőrén kellett a társadalmi érintkezés szabályait megtanulnia. Sok szenvedéssel járt, annyit elárulhatok.

BabyRage 2018.11.27. 09:42:58

@naneszórakozz: Hát minél több emberrel találkozol annál rosszabb. A 70%-ot nagyon durvának gondolom. Nem kételkedek, de azért az erős.

@fofilozofus: Sok a bunkó boltos valóban, én nem sorolom magam közéjük. Ameddig lehet tartom magam én is ahhoz, hogy a vevőnek legyen csak igaza, ha így szokták meg. De mint említettem nem engedem, hogy a fejemre szarjon, és emiatt vagyok néha bunkónak titulálva. Az alkuértékről annyit, hogy minden kerékpárgyártó meghatározza, hogy mennyit engedhetsz az ajánlott fogyasztói árhoz képest, hogy korrekt maradjon a verseny a boltok között.

SimanCsakBálint 2018.11.27. 10:44:30

5. típus nem szabadelvű, mert ott nincs nemhogy 3 de nagyon 1 sem. Simán beleszarok az egészbe.

BabyRage 2018.11.27. 11:23:09

@KUNTYI: Sajnos mint említettem minden mást is leszarnak. :)
süti beállítások módosítása